Wanneer cv-ketel vervangen? Over het algemeen pas na ruim 10 jaar

GRATIS meerdere offertes

Van specialisten uit de buurt

Het huis verwarmen gedurende de lange koude perioden, die vaak uitlopen tot ver in april en al weer beginnen in oktober, is een hele opgave voor een cv-ketel. In veel gevallen hangt er tegenwoordig een combinatieketel in de kast of op zolder, en die moet zelfs nog harder werken. Een dergelijke ketel zorgt namelijk niet alleen voor het verwarmen van uw woning, maar ook voor het opwarmen van water voor bijvoorbeeld uw douche en keuken. Het is dan ook sterk aan te raden om elk jaar uw ketel te laten onderhouden. Hierdoor blijft hij u immers ook tijdens koude dagen behaaglijk warm houden zonder spontaan uit te vallen. Na een aantal jaar kan het echter ineens over zijn. Als dat het geval is, dient uw cv-ketel vervangen te worden.

Wanneer ketel vervangen: na 12 tot 15 jaar

Als een cv-ketel langer dan 12 jaar in huis hangt en ieder jaar netjes is nagekeken, dan wordt het toch tijd om aan de vervanging te gaan denken. Een gemiddelde ketel gaat namelijk zo’n 15 jaar mee, maar dat is natuurlijk van diverse zaken afhankelijk. Denk daarbij aan het merk, aan het type en aan het werk dat de cv-ketel in zijn leven heeft moeten verrichten. Zo kunnen sommige ketels na 12 jaar al helemaal uitgerangeerd zijn, terwijl andere nog wel een aantal jaren mee kunnen gaan. Let er in ieder geval op dat u niet te veel aan uw oude cv-ketel gehecht raakt, want hoe ouder uw ketel wordt, hoe inefficiënter hij te werk gaat. Dit betekent dat de verwarmingsketel meer energie nodig heeft om hetzelfde werk te blijven uitvoeren, iets wat u geld kost.

Oude cv-ketel verbruikt meer energie

De energierekening is meestal een van de eerste zaken waar men aan kan zien dat een cv-ketel moet worden vervangen. Dat is opvallend, want de energielasten zijn voor veel mensen juist een ondoorzichtig bos van verschillende kosten. Een verwarmingsketel die de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt, is een stuk minder efficiënt geworden en zorgt voor een verhoogde energierekening. Wat verder opvallend is als het om oude ketels gaat, is een warmere omgeving rond de ketel. Dit betekent dat de cv-ketel energie verliest, wat de reden is voor uw oplopende energierekening. Herkent u deze verschijnselen? Dan is het hoog tijd om aan het vervangen van uw cv-ketel te gaan denken.